EYT için Hükümete Çözüm Önerileri:
Yarın 10 Şubat ve EYT’liler en büyük toplanmayı siyasetin merkezi başkent Ankara’da yapacaklar. EYT’liler 1999 yılında çıkarılan yasanın ilk defa ülkemizde geçmişe dönük işletilmesi sebebiyle hak kaybına uğradıklarını söylüyorlar, çok da haklılar. Bir yasa vatandaşın lehine olacaksa geçmişe yönelik işletebilirsiniz ki bu yapılıyor. Örneğin son imar affı.1960’lardan bu yana kamu arazilerine kaçak yapı yapan, kaçak kat çıkan ruhsat alamamış, iskanı olmayan tüm binalara yasallık kazandırıldı.EYT’de tersi durum sözkonusu.
Birçok kesim hatta 30-35’li yaşlarda olan aktif çalışanlar bile 48-50 yaşında emeklilik olur mu diye çıkışlarda bulunuyor. Evet doğrudur,yaş olarak genç diyebiliriz fakat ülkemizin ve iş dünyasının gerçekleriyle neden yüzleşmiyoruz ?
Bugün Türkiye’nin en büyük kariyer sitesinde Kariyer.Net’de 100.000 üzerinde iş ilanı var.Bir ilanda bile 45 yaş üstü veya 50 -55-60 yaş aralığına kadar arayan şirket var mı ?Kesinlikle yok.Bu sitelere başvuran Mavi veya beyaz yakalı çalışanlar, İnsan kaynakları tarafından başvursalar dahi yaş filtrelemesiyle otomatik olarak eleniyor.Başvuruları görülmüyor,incelenmiyor,aday adayı bile olamıyorlar.
Ey İş Dünyası , EY İnsan Kaynakları Yöneticileri,EY CEO’lar ,EY Genel Müdürler her konuda ABD ve AB örnek alıyorsunuz .Özellikle bir ürün satmak isterken işte Avrupa ort. …kg /adet / litre vs. karşılaştırma yapıyorsunuz da neden işgücü konusunda 45 yaşta üstü insanlara iş imkanı vermiyor sunuz ? Biz her zaman olduğu gibi Batı’dan işimize geleni alıyoruz işimize gelmeyeni ise görmemezlikten geliyoruz. Özellikle İK yöneticilerinin bu konuda ayrışmasını ve 45 yaş üstü olanlara pozitif ayrımcılık yapmalarını bekliyoruz.Bugüne kadar çalıştığım 2 şirkette sadece 50 yaş çalışan istihdamı gördüm.Biri Şişecam diğeri Intercity.Intercity Rent a Car’da şu an bile 62-63 yaşında çalışan müdür,şoför farklı çalışanlar var..Tüm şirketlerin bu yöne doğru evrilmesi şart.
Oysa örnek aldığınız ABD ve AB birliğinde aksine yaşı ilerlemiş olanlara daha değerli göz ile bakılıyor ve istihdam ediliyor.
Ben ABD ve Avrupa’nın çeşitli ülkerinde fabrika ve şirketlerde 65-70 yaşında hem mavi yakalı hem de beyaz yakalı çalışanlar gördüm. Ülkemizde 60 yaş zaten yoktur belki 55 yaş civarı tek tüktür..
Oysa tecrübe en büyük sermayedir.Ancak Türkiye’de pek itibarı ve geçerliliği olmayan bir edinim.
Ya hükümete ne demeli ?Tüm çalışan desteklerini genç işşizlere ve kadınlara veriyor.Elbette vermeli,vermeye de devam etsin.Fakat İşşizlik fonuna en çok katkı yapan 45 yaş üstü insanların istihdamı için neden hiçbir çalışmanız yok ?
EYT’liler neden emekli olmak istiyor ?Elbette büyük çoğunluğu şu anda işsiz olduğu ve iş bulamadığı için.Bir kısmı da mevcut ekonomik koşullardan dolayı her an işşiz kalma korkusu yaşadığından..
Şimdi buradan Hükümete ( Ak Parti ve MHP ) kadrolarına aynı zamanda öneride bulunuyorum.
- Devlet hemen mevcut olarak işsiz EYT’lileri envanterini çıkarsın.
- Bunların yaş gruplarına ,eğitim,sektör tecrübesi ve Mavi – Beyaz yakalı olarak sınıflandırsın.
- Hükümet bir yasa ile nasıl şirketlerin toplam çalışan sayısının min. %2,5 engelli ve hükümlü olacak şartı varsa aynı şekilde her şirkette %10 EYT’li Mavi Yakalı ve %10 EYT’li Beyaz Yakalı Çalışan istihdamını zorunlu tutsun.
- Bu istihdam için İşsizlik fonundan işverenlere SGK prim ödemelerinde destek versin.
- Devlet ise işe alımlarda EYT’lilere herhangi bir KPSS gibi bir şart getirmeden EYT’linin emekli olacağı yıl/ay/gün kadar sözleşmeli işe alsın ve emekli olana iş garantisi olsun.Nerelerde özellikle mavi yakalılar için Belediyeler,Orman Bakanlığı,Karayolları,Tarım Bakanlığı vs Beyaz yakalılar için de Bakanlıklar ve bağlı kuruluşlarda herkesin en son çalıştığı pozisyon ve ünvana göre istihdam yapsın.
Cumhurbaşkanlığı İletişim Daire Başkanlığı bir site kurmuş.Devlet için öneriler.Tüm EYT’lilerin bu önerilerimi onlarda bu siteden yazarak talep etsinler.
Bakalım EYT konusu bir daha açılacak mı ?Herkesin te derdi var,evine ekmek götürmek,eşi ve çocuklarının rızkını ,eğitimini ve ihtiyaçlarını sağlamak.
Kimse EYT’lilere hakir bakmasın,elbet her çalışan bir gün EYT’li olacak..
Sevgiyle Kalın,
Cevat Kabataş
09.02.2019