26 Şubat 2018

Halkına Bindiren İnsafsız Turizmciler

Halkına Bindiren İnsafsız Turizmciler

Hatırlarsanız 24 Kasım 2015 tarihinde Türk Hava Kuvvetleri tarafından Rus savaş uçağının düşürülmesiyle Rusya ile aramızda ilişkiler bozuldu. Tabi önce uçağı düşürdük diye gurur duyduk’’ o dönemin Başbakanı Davutoğlu ‘’ Düşürme emrini bizzat ben verdim ‘’ dedi. Sonra 15 Temmuz oldu. Dediler ki bunu Fetöcü pilotlar yaptı ,Rusya ile ilişkileri bozmak için..

Biz şimdi hangisine inanacağız ?

Rusya ,kendi vatandaşlarına Türkiye’ye seyahat yasağı getirdi. Uçaklara kısıtlamalar getirdi. Türk vatandaşlarına vize getirdi. Ancak hükümet Türkiye Rus vatandaşlarına vize koyamadı.

Aynı Hükümet ABD ile vize krizinde mütekabiliyet ilkesini uygulayarak bence de çok doğru şekilde ABD vatandaşlarına vize vermeyi durdurdu.

Rusya ,Türkiye’den sebze ve meyve ile aynı zamanda beyaz et ithalatını durdurdu.

Sebze, meyve ihracatı Rusya’ya durunca ve turist gelmeyince zannettik ki bu Türkiye aç kalacak, öldük, bittik denildi. Oysa 9 ayını karlar altında geçiren Ruslara Türkiye’ye seyahat yasağı gelince bu sene nerede güneş tatili yapacağız demediler ,domates ,bibersiz ne yapacağız demediler.

Kendini sadece belli destinasyonlara mahkum etmiş ,tembel turizmciler panik oldular.2016 yılı turizmde son derece kötü geçti. Hükümetin gerginlik politikaları sebebiyle Almanya, Hollanda, İngiltere, Belçika, Avusturya’dan da eş zamanlı turist sayısı ciddi olarak azaldı.

Gerek İstanbul’daki şehir otellerimiz gerekse Ege ve Akdeniz’deki oteller boş kaldı. Oda fiyatları düştü ve halen kriz öncesi seviyeye gelemedi.

Hatırlayın Ege ve Akdeniz’de birçok otel Satılık tabelası koydu.

Bizim turizmciler tembel olduklarından ve işler iyi iken yeni ülkelere ve destinasyonlara yönelmeyi hiçbir zaman düşünmediler.2 milyarlık Çin, 1,8 milyarlık Hindistan,120 milyonluk Japonya, Güney Kore, Avustralya, Malezya, Singapur, Güney Amerika Brezilya, Arjantin, Meksika, Kanada, ABD, Güney Afrika ve daha birçok ülkeden halen ülkemize turist gelmiyor.

Siz hiç Akdeniz’de Çinli veya Japon turist gördünüz mü ?Veya Brezilyalı veyahut Arjantinli..

Oteller ve turizmcilerimiz o kadar çaresiz kalmışlardı ki ülkemizdeki 12 milyon emekliye bile nasıl tatil yaptırırız diye hükümet ile bile ciddi ciddi görüşmeye başlamışlardı. Düşünebiliyor musunuz durumun vehametini..

Sonra Dağıstan Cumhurbaşkanı ile İşadamı Cavit Çağlar’ın dostluğu sayesinde ve araya girmeleri ile Rusya ile tekrar barış dönemi başladı ve Rusya yavaş yavaş her alanda gevşemeye başladı ve 2018 yılında turist sayısında rekor kırdık ama hala turizm gelirlerinde 2014 yakalayamadık.

29 Eylül 2018 tarihinde Hürriyet gazetesindeki habere göre ,Turizm sektörünün yabancı turistte çok ciddi sayılara ulaştığını ifade eden Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Başkanı Firuz Bağlıkaya, “Hem yabancı turist sayısındaki artış hem de kurlardaki yükseliş nedeniyle Türkiye’deki oteller yabancıya ayırdığı kapasiteyi yüzde 80’e çıkardı. Yerliye az yer ayrılması ve kurlardaki yükseliş nedeniyle gelecek yıl yerli turist yüzde 40 daha pahalıya tatil yapacak” dedi.

Bu açıklamayı bakın ne kadar rahat yapabiliyorlar .

Açıkçası 24 Haziran seçimleri sonrası açıklanan kabinede en doğru bulduğum bakan ETS Tur’un sahibi Sn. Mehmet Ersoy’du.Turizmde bir marka yaratmı,kendi otellerindeki hizmet kalitesi son derece yüksek başarılı bir işadamı.Ben tüm tatil paketlerimi bugüne kadar ya ETS’den veya Setur’dan aldım.

Ancak Sayın Bakanın bu konuya el atması gerektiğini düşünüyorum.Turizm sektörünün başıboş olduğu çok net.

Doğru düzgün regülasyon ve denetim mekanizmaları yok.Oteller mal tedarik ettiği üretici ve distribütörlerin parasını bile ödemiyor.Tabi o tarihte dolar kuru 6,40-6,70 bandında gidiyordu. Rahip Branson’un serbest bırakılması ile 5,30 TL’ye dolar kurunun geri gelmesine karşın her sektördeki gibi uyanık ve çok akıllı iş adamlarımız tatil paketlerinde düzeltme ve indirim yapmadılar.

Firuz Bağlıkaya diyor ki aslında Türkler tatile gelmesin. İyi de 3 sene önce yalvarıyordunuz ,emeklilere bile gelin diyordunuz. Ne oldu ,hemen bizi sattınız.

Şimdi bir Avrupa ülkesi veya Rusya’dan biri bir oteli arayıp 1 haftalık fiyat istesin. Bir de siz Türk olarak isteyen aradaki fiyat farkı 2 katından daha fazla..

NEDEN ?

BİZE İHTİYACINIZ OLDUĞUNDA MI SARILACAKSINIZ  SAHTE AŞIKLAR ?UYANIKLAR..

Kendi milletine bindiren başka millet herhalde dünyada yoktur. Tebrikler AKILLI TURİZMCİLER..

Yurtdışında tatil daha ucuz. Farklı yerleri görün derim. Mesela Balkanlar turuna çıkın.1 hafta kişi başı 300-350 avro 2000 TL civarında. Avrupa ve diğer ülkeleri görün, gezin.

Bu turizmcilere gereksiz para kaptırmayın. Onlar bu kriz ortamında size acımıyorsa elbette gün gelecek devran yine dönecek. O zamanda siz onlara sırtınızı dönün Sevgili Dostlar..

Sevgiyle Kalın

Cevat Kabataş

26/02/2018