21 Şubat 2019

Mağdur Olmak İstemeyenler Maketten Konut Almayın

Mağdur olmak istemeyenler Maketten Konut Almayın. Bitmiş Konutu da Ekspertiz Raporsuz Kesinlikle Aman Ha Almayın.

Geçtiğimiz haftaki yazımlarımdan birinde konut almayı düşünenler için tam zamanı olduğunu detayları ile aktarmıştım. Şimdi de konut almadan önce yapmanız gerekenleri sıralıyorum.

  • Kesinlikle maketten yani daha başlangıç aşamasında olan hiçbir inşaat şirketinden ve müteaahhit’den almayın.
  • Ancak tek şartla alabilirsiniz. Ciddi bir sigorta şirketine yaptırılmış Bina Tamamlanma Sigortası varsa güvenebilirsiniz.

Bugün çok önemli inşaat şirketleri konkordato ilan ettiler,iflas edenler var,kaçıp bırakanlar var (İnanlar İnşaat 50 yıllık şirketti, patronu Serdar İnan yurtdışına kaçtı).

Türkiye’nin en büyük 2 inşaat şirketi biri 18 ay önce başladığı projenin daha kabasını bitirmediği gibi bazı bloklara hiç başlamadı bile..İş ilerliyor görüntüsü veriyorlar.Her ikisi de evimin çok yakınında hergün gözlemliyorum.

Toki veya Emlak Konut projelerinden maketten de alabilirsiniz.

 Ancak şuna da hazır olun her Emlak Konut ve Toki projesinde projede vaat edilen birçok husus yapılmıyor,eksik yapılıyor. Vatandaş hakkını mahkemelerde arıyor ama o da çare değil.

Örneğin bu mağdurlardan biri de benim 1 kez Toki ve 1 kez de Emlak Konut ortaklığı projelerinden konut aldım. Birinde 40 eksikle teslim aldık,1 yıl oyalandık ki açık ayıplar için süre geçsin diye. Sonunda 2009 yılında İstanbul 2. Tüketici mahkemesine avukatım vasıtasıyla dava açtım. Halen ilk derece mahkemesi sonuçlanmadı,3 kez hakim değişti.

Aynı bilirkişi bana farklı değer kaybı verdi mesela %11 dedi, aynı bilirkişi alt kat komşuma %22 değer kaybı verdi.Bir komşumuzun davasını kazandı ,yargıtaya gitti.Yargıtay Emlak Konut ve Müeaahhit lehine bozdu.Yerel mahkeme tekrar tüketici haklıdır dedi ve dava Yargıtay Genel Hukuk Kuruluna gitti. Tam 4 yıldır oradan karar çıkmasını bekleniyor.Çünkü oradan çıkacak karar emsal karar olacak..

Diğer Toki konutunda da eksiklikler oldu. Mahkeme kararıyla yaptırdık.

Kesinlikle %100 tamamlanmış, İskan Belgeli ve Kat Mülkiyeti tapulu tapulu konut alın.

Kat Mülkiyeti Tapusu :Evin Belediye tarafından tam olarak konut olarak tasdikidir.

Kat İrtifakı Tapusu : Arsa payı üzerinde belli m2 inşaat iznidir.Orası arsa gözükür.Elektrik ve su bedelini şantiye fiyatlarıyla ödersiniz. Emlak vergisi toplam arsa üzerinden ödenir.Yani inşaat halidir.

konut tercih edin. Çevre düzenlemesi tamamlanmı, asansörü vs dört dörtlük olsun yoksa söze güvenmeyin.

Bitmiş konutu da hemen balıklama atlayıp,pazarlığa geçmeyin.Eğer alacağınız ev üzerinde %100 karar verdiyseniz SPK Lisanslı ( Bankalarında çalıştığı ) bir Gayrimenkul Değerleme Şirketine müracaat ederek, ekspertiz yapmasını talep edin.

Bu rakam 500-1000 TL arasında değişir. Bu bedeli siz veya inşaat şirketiyle %50 karşılamalı yapabilirsiniz.

Ekspertiz yapılırken, konutun reel rayiç değeri,tapu,arsa,belediye,sular idaresi ve varsa başka temlik,ipotek ve engeller bunların hepsi raporda çıkıyor.Size fotoğraflarla bir dosya sunuluyor.

Mutlaka bu raporu alın. Dünya kadar para ödemeden ve mağdur olmak istemiyorsanız bunu yapın.

Gelelim işin mali boyutuna. İslam ve Kuran faizi  ( RİBA’yı ) yasaklamıştır. Bu sebeple kesinlikle bankadan kredi alarak konut almayın .Günaha girmiş olursunuz eğer inananlardansanız..

 

  • Bakara Suresi, 275. ayet: Faiz (riba) yiyenler, ancak şeytan çarpmış olanın kalkışı gibi, çarpılmış olmaktan başka (bir tarzda) kalkmazlar. Bu, onların: “Alım-satım da ancak faiz gibidir” demelerinden dolayıdır. Oysa Allah, alış-verişi helal, faizi haram kılmıştır. Kime Rabbinden bir öğüt gelir de (faize) bir son verirse, artık geçmişi kendisine, işi de Allah’a aittir. Kim (faize) geri dönerse, artık onlar ateşin halkıdır, orada sürekli kalacaklardır.
  • Bakara Suresi, 276. ayet: Allah, faizi yok eder de, sadakaları artırır. Allah, günahkar kafirlerin hiçbirini sevmez.
  • Bakara Suresi, 278. ayet: Ey iman edenler, Allah’tan sakının ve eğer inanmışsanız, faizden artakalanı bırakın.
  • Bakara Suresi, 279. ayet: Şayet böyle yapmazsanız, Allah’a ve Resulüne karşı savaş açtığınızı bilin. Eğer tevbe ederseniz, artık sermayeleriniz sizindir. (Böylece) Ne zulmetmiş olursunuz, ne zulme uğratılmış olursunuz.
  • Al-i İmran Suresi, 130. ayet: Ey iman edenler, faizi kat kat artırılmış olarak yemeyin. Ve Allah’tan sakının, umulur ki kurtulursunuz.
  • Nisa Suresi, 161. ayet: Ondan nehyedildikleri halde faiz almaları ve insanların mallarını haksız yere yemeleri nedeniyle (öyle yaptık.) Onlardan kafir olanlara pek acıklı bir azap hazırlamışızdır.
  • Rum Suresi, 39. ayet: İnsanların mallarından artsın diye, verdiğiniz faiz Allah Katında artmaz. Ama Allah’ın yüzünü (rızasını) isteyerek verdiğiniz zekat ise, işte (sevablarını ve gelirlerini) kat kat arttıranlar onlardır.

 

Zaten inşaat şirketleri ve müteaahitler,60 ay vade farksız konut satıyorlar. İslamda şu caizdir. Bir malın peşin bedeli 100 lira,60 ay vadeli bedeli 150 TL,120 ay bedeli 200 TL olabilir ancak araya bir finans kurumunun girmesi ve size faizle para vermesi dinen uygun değildir.

Sevgili Dostlar, bu kısa hayatta bir ev sahibi olacağız diye, kendi ahiretimizi yakmayalım. Buna gerek yok.

  • Ankebut Suresi, 64. ayet: Bu dünya hayatı, yalnızca bir oyun ve ‘(eğlence türünden) tutkulu bir oyalanmadır’. Gerçekten ahiret yurdu ise, asıl hayat odur. Bir bilselerdi.
  • Muhammed Suresi, 36. ayet: Gerçekten dünya hayatı, ancak bir oyun ve tutkulu bir oyalanmadır. Eğer iman ederseniz ve sakınırsanız, O, size ecirlerinizi verir ve mallarınızı da istemez.
  • Hadid Suresi, 20. ayet: Bilin ki, dünya hayatı ancak bir oyun, ‘(eğlence türünden) tutkulu bir oyalama’, bir süs, kendi aranızda bir övünme (süresi ve konusu), mal ve çocuklarda bir ‘çoğalma-tutkusu’dur. Bir yağmur örneği gibi; onun bitirdiği ekin ekicilerin (veya kafirlerin) hoşuna gitmiştir, sonra kuruyuverir, bir de bakarsın ki sapsarı kesilmiş, sonra o, bir çer-çöp oluvermiştir. Ahirette ise şiddetli bir azap; Allah’tan bir mağfiret ve bir hoşnutluk (rıza) vardır. Dünya hayatı, aldanış olan bir metadan başka bir şey değildir.
  • En’am Suresi, 32. ayet: Dünya hayatı yalnızca bir oyun ve bir oyalanmadan başkası değildir. Korkup-sakınmakta olanlar için ahiret yurdu gerçekten daha hayırlıdır. Yine de akıl erdirmeyecek misiniz?
  • Kehf Suresi, 46. ayet: Mal ve çocuklar, dünya hayatının çekici-süsüdür; sürekli olan ‘salih davranışlar’ ise, Rabbinin Katında sevap bakımından daha hayırlıdır, umut etmek bakımından da daha hayırlıdır.
  • Taha Suresi, 131. ayet: Onlardan bazı gruplara, kendilerini denemek için yararlandırdığımız dünya hayatının süsüne gözünü dikme. Senin Rabbinin rızkı daha hayırlı ve daha süreklidir.
  • Ra’d Suresi, 26. ayet: Allah dilediğine rızkı genişletir-yayar ve daraltır da. Onlar ise dünya hayatına sevindiler. Oysaki dünya hayatı, ahirette (ki sınırsız mutluluk yanında geçici) bir meta’dan başkası değildir.
  • Ahzab Suresi, 28. ayet: Ey peygamber, eşlerine söyle: “Eğer siz dünya hayatını ve onun süslü-çekiciliğini istiyorsanız, gelin sizi yararlandırayım ve güzel bir salma tarzıyla sizi salıvereyim.”
  • Fatır Suresi, 5. ayet: Ey insanlar, hiç şüphesiz Allah’ın va’di haktır; öyleyse dünya hayatı sizi aldatmasın ve aldatıcı(lar) da, sizi Allah ile (Allah’ın adını kullanarak) aldatmasın.
  • Şura Suresi, 36. ayet: Size verilen herhangi bir şey, dünya hayatının metaı (kısa süreli faydalanması)dır. Allah Katında olan ise, daha hayırlı ve daha süreklidir. (Bu da) iman edip Rablerine tevekkül edenler içindir;

 

  • Yine işin mali boyunda ödemeleri banka kanalıyla yapın. Elden kesinlikle hiçbir ödeme yapmayın.
  • Taşınma başlamışsa birkaç daire sahibiyle mutlaka görüşün. Size fikir ve varsa sorunlardan bahsedeceklerdir.
  • Yine almadan önce bölgedeki birkaç emlak ofisini ziyaret ederek hem bölge hem de almak istediğiniz konutla, inşaat şirketiyle ilgili bilgi alın.
  • İnşaat şirketiyle ilgili internette de bir araştırma yapın.Önceki projelerine gidin ,bakın ama lütfen üşenmeyin.
  • Nakit paranız varsa bu dönemde sizden Kral’ı yok. Nakit her zaman kraldır ama bu dönemde sıkışan müteahhitler için size çok ciddi pazarlık payı imkanı verir. Pazarlık yapın. Bunu gerekirse 1 ya kadar uzatın, göreceksiniz sizin önerinize ya gelecekler yada yaklaşacaklar.

Sevgiyle Kalın,

Cevat Kabataş

21/02/2019