8 Şubat 2018

İkinci El Aracınızı En Uygun Fiyatla Satmak Elinizde

Ekonomi Gündemi gazetemizde ben ve diğer yazarlarımız hiçbir ticari kaygı ve endişe duymadan sadece halk için doğru haber almayı ve gerçekleri paylaşıyoruz.

 

Yazılarımdaki gerçeklere itiraz edenlere buradan Hodri Meydan diyorum istedikleri TV kanalında canlı yayında tartışalım. Diğer gazeteler ve haber kaynakları reklam alma kaygısıyla maalesef doğruları yazmıyorlar, kenarından dolaşarak ne şiş yansın ne kebap yansın mantığında hareket ediyorlar.

Dolayısıyla halkımızı yakından ilgilendiren ancak bugüne kadar gerçekleri, doğruları öğrenmeleri adına sitemizi takip etmenizde yarar var.

Yazımın konusuna dönecek olursak, 2.el aracınızı en fiyatla kendiniz satabilirsiniz. Araya başka aracıları (galeri, yetkili bayi vb.) girdiğinde onlarda ticari müesseseler olduğundan kendi kazançlarını düşünerek size fiyat vereceklerdir.

Dünkü yazımda en güvenilir 2. El alabileceğiniz adresleri net olarak vermiştim.Bunlardan biri filo kiralama şirketleriydi.Ancak bu şirketler kesinlikle 2. El aracınızı almazlar, onların kiralamadan dönen 2. El araçlarını en kısa sürede ve değerinde satıp, nakit elde edip, kalan kredilerini kapatmaktır. O sebeple kredi kartıyla tek çekim veya taksit veyahut senetle bile araç satmazlar.

Diğer güvenli 2.El araç alabileceğiniz yerler olarak ülkemizde sayısı yaklaşık 1.000 adet olan markaların yetkili bayileridir.  Bunlara 2.El aracınızı satmak istediğinizde sizin aracınızın piyasa satış değerinden min. %10 daha aşağıda fiyat vereceklerdir. Bu %10 içinde araç için size yaptıkları nakit ödemenin finansman maliyeti + aracın stokta bekleme maliyeti + kar ile birlikte bu marjlar ortaya çıkıyor.

Elinizdeki aracı yetkili bayiye götürüp, başka bir araç almak için takasa vermeyin.Çünkü bayi yukarıda bahsettiğim sebeple aracınızın piyasa değerinin %10 ve daha fazla oranda aşağıda hesap edecek.Diğer taraftan bayinin satacağı araç içinde takas yapacağınızdan pazarlık şansınız olmayacak veya çok az olacak.

Araç alırken her zaman nakit paranızla almaya gidin. Nakit her yerde Kral’dır.Böylelikle aracınızı kendiniz en iyi fiyata satacağınız gibi aldığınız nakitle de en iyi pazarlığı yapma şansınız olacak.

Yine aracınızı hiç güvenli olmayan ve kesinlikle tavsiye etmediğim galerilere götürüp satmak isterseniz yine yetkili bayilerdeki min. %10 üzerinde %15 marjla satabilirsiniz.Ancak galerileri güvenli bulmadığım için size satış içinde bu müesseseleri önermiyorum. 

Peki bu durumda en karlı olarak aracınızı sizin satmanız demiştik. Bunu nasıl yapacaksınız?

Çok basit önce aracınızı satmadan önce bir mekanik ve genel bakımdan geçirin. Bildiğiniz arazıları ve sıkıntıları varsa bunları yaptırın. Çünkü bu şekilde satabilirsiniz belki ama müslüman birinin yapmaması gereken bir kul hakkına girmiş olursunuz ve inanın o paranın da hayrını göremezsiniz. Karşınızdaki aldatmış olursunuz.

Sonra iyi bir yerde iç-dış koltuklar vs detaylı temizlik ve ardından pasta cila ve varsa tamponda çizikler rötuş yaptırın. Ardından hemen iç-dış fotoğraflarını çekin.

Sonra da Türkiye’de en etkili mecra olan Sahibinden.com’da satışa koyun. Türkiye’deki tüm filo kiralama şirketleri, tüm galeriler ve yetkili bayilerin tamamı da kendi araçlarını showroomlarından değil bu platform üzerinden satarlar. Otomotiv’in satışı günümüzde en etkili yöntemi online platformlardır.Diğer bir mecra ise Arabam.com’dur. Ancak sahibinden olduğu kadar etkili değildir. Ancak onun güzel bir tarafı aracınızın satış fiyatı konusunda bir çalışması var.Size bunu tavsiye edebiliyor.

Elbette aracınızı satış süresi ,yine sizin belirleyeceğiniz satış fiyatıyla da alakalı olduğunu söylemekte yarar var. Piyasa ortalama değerlerinin üzerinde belirlediğinizde bekleme süreniz uzar.

Ancak ülkemizdeki mevcut ekonomik koşullardan dolayı otomotiv sektörü gerek sıfır araç tarafı gerekse 2.El tarafında aylardır ciddi durgunluk olduğunu söylemem gerekiyor.2016-2017 yılında 2-3 günde sattığınız aracı bu dönemde satmanız aylar alabilir.Zaten bu sebeple Arabam.com 3 ay bedava hizmet veriyor, Sahibinden.com ise 3 ay için 70 TL gibi rakam alıyor. Oysa geçen yıl aylık rakam 100 TL idi.

Bu arada ister yetkili bayi olsun ister galeri vs olsun aracınızı kesinlikle konsinye bırakmayın.Bu noktaların öncelikli amacı kendilerine ait olanları satmaktır. Benim başıma da geldi.Şirket olarak ticari ilişkide bulunduğumuz yetkili bayiye üstelik satış sonrası kar da vermek üzere aracımı bıraktım. Aracımı ön tarafta vurmuşlar.Ama daha da vahim olanı internette satış ilanım üzere beni arayan kişiyi o bayiye yönlendirdim fakat bayi yetkilileri böyle bir araç olmadığını söylediler, adam beni tekrar aradı, ben bayiyi aradım ancak öyle aracı görebildi. Durumu düşünün, değil ki vatandaş benim aracı görse bile diyecekler ki gelin size daha iyisi var ve uygun olanı size onu verelim. Velhasıl boş yere zaman kaybetmeyin.

Diğer önemli bir konu ise aracı kime yani hangi isme veya şirkete satıyorsanız size paranızı o banka üzerinden eft veya havale yapsın. Bu konuda çok mağduriyetler oluştu. Siz aracınızı A kişisine satıyorsunuz. B kişisi üzerinden para geliyor. Sonra A kişisi aracı alıp, kayıplara karışıyor ve noterde işleme kendi rızanızla onay veriyorsunuz. Ancak B kişisi savcılığa gidip, parayı gönderdiğim halde aracı teslim etmedi diyerek dolandırıcılıktan suç duyurusunda bulunuyor. Hem paranızdan oluyorsunuz hem de dolandırıcı konumuna düşüyorsunuz. Savcı A ve B kişileri arasında bir bağ da bulamayınca size dava açılıyor. Bu sebeple ;

  1. Paranız hesabınıza yatmadan ne olursa olsun noterde imza atmayın.İşte havale yaptık, bankada bilgi işlem sıkıntısı vs numaraları yemeyin.Gerekirse biraz bekleyin yoksa satışı iptal edin, noter bir şey demez.
  2. Aracınızın bedelini ,alan kişi veya kurumdan (tamamı) geldiğinden emin olun.
  3. Noterde işlem tesis ediliyorken işlem makbuzunu mutlaka elinize alın.  Bazı çeteler, noter çalışanlarıyla işbirliği yapıp, size imza attırıp gönderiyorlar ancak işlemi makbuzla resmileştirmiyorlar. İşlem yapılmamış oluyor. Bu durum hem alım da hem de satım da gerçekleşebilir.

Siz siz olun, acele etmeyin, tüm süreçlerin tamamlanmasını bekleyin. Sevgiyle Kalın.

08.02.2018