14 Şubat 2019

Otomotiv, Mobilya ve Beyaz Eşyada Da Tanzim Satış İsteriz

Otomotivde ağustos ayında doların aniden 7.20 TL’ye çıkmasının ardından tüm markalar,bu kurlara göre kademeli olarak  tüm modellerine zam yaptılar.

Ancak Rahip Branson’ın bırakılması sonrası dolar 5.20’lere kadar düştü ve halen de bu civarlarda. Fakat vatandaşa ne faydası oldu kurların inmesinin ?

Üstelik hükümet Kasım ayı itibariyle ÖTV’de de indirim yaptı ve 31 Mart’a kadar devam ediyor.

Otomotiv’de zamlar geri alındı mı ?HAYIR,

Marketlerdeki ürünlerin tamamına %70-%110 arasında zam yapıldı ,geri alındı mı ? HAYIR

İnanın bugün hükümet dese ki otomotiv’de tüm ÖTV ve KDV’yi tamamen sıfırlıyorum ,vallahi de billahi de ertesi gün sıfırlanan KDV ve ÖTV kadar fiyat artışları yapılmazsa Taksim’de kameralar önünde eşşek gibi anıracağım..

Neden mi ?

Bunun örneklerini profesyonel iş hayatım içinde bizzat yaşadım da o yüzden %100 eminim ,%99 ,99 bile değil.

Sene 2004 hükümet içeceklerde kdv’yi %18’den %8’e indirdi.Ben o zaman Nestle Waters’da Satış Müdürüyüm. Ertesi gün kdv indiriminden daha fazla bile zam yaptık. Hatta hiç unutmuyorum gazetelere manşet olduk.

’’ Nestle indirmedi,bindirdi ‘’ diye

Yine sene 2008 bu sefer Amerikan gıda devi ve dünya’nın 2. Büyük gıda şirketi Kraft’ta şimdiki adı Mondelez’de Lokal Zincirler Türkiye Satış Müdürüyüm. Yine Hükümet karar aldı. Bisküvi,çikolata,kahve,cips, gofret, bar, atıştırmalık tüm ürünlerde KDV %18’de %8’e indirildi. Sonuç ne oldu biliyor musunuz ? Yine sadece ertesi gün bizim şirket ve tüm sektördeki şirketler ( eksiksiz ,tam kadro ) ürünlere %10 zam yaptılar.Yani indirilen kdv kadar..

Vatandaş için işe yaradı mı ?HAYIR

Şimdi yine bir tiyatro var. Mobilya,beyaz eşya ve otomotiv’de KDV ve ÖTV indirimi.Aynı hikaye burada devam ediyor. Sektörün bütün oyuncuları ürünlerine verilen indirim kadar zamları koydular çok rahat şekilde. Nasıl olsa denetim yok, fiyatları bilen yok. Göya vatandaşa indirim var,zerre kadar yok.YALAN

Şirketler bu indirim hikayesiyle çok güzel KAR REALİZASYONU yapıyorlar.Hatta Enflasyonla Topyekün Mücadele afişlerini de camlarda unutmayalım..Çok etkileyeci.

Belki de hükümetin amacı da bu. Şirketlerin döviz borcunu bu şekilde rahatlatıp, faturasını yine vatandaş ödesin diye.. Bir aldatmacadan başka bir şey değil.

Mevve ve sebzede Tanzim Satış anında işe yaradı görünüyor.

O halde hükümet yurt dışından gelen tüm otomobilleri direkt fabrikalardan aracı olmadan ( distribütör ve bayi ) direkt satışlara başlasın.

Yurtiçinde üretilenlerden de Tofaş,Renault,Toyata,Hyundai,Honda vs direkt fabrikadan alsın ve vatandaşa direkt satsın. Fiyatlar sanırım yarı yarıya iner. Hatta marketlerin patates ve soğanda yaptığı gibi zararına da bazı modelleri satarlar.

Buzdolabı ve beyaz eşyada da aynısını yapsın. Direkt fabrikadan halka satış. Arada bayiler ve teknoloji marketleri olmadan..

Mobilya da ise İnegöl’den anlaşmalı üreticilerle direkt üreticiden vatandaşa adrese teslim hizmet.Meydanlarda kurulan çadırlarda katalogdan seç,bilgisayarla sipariş girilsin,ödemeyi orada kartla 12 taksit yap.Bak Modoko,Masko ve markalı mobilyacılar extra %50 indirim nasıl yapacaklar..

Görün bakalım, fiyatları indirmeyenler nasıl indirecek..

Şaka bir yana, devlet bu işe el atmalı ve hakikaten hesap sormalı. Sektörler bu kadar başıboş bırakılmamalı. Denetim mekanizmaları işletilmelidir.

Şirketler durumdan memnun.TV ve gazetelere çıkıp, timsah gözyaşları döküyorlar..

En büyük korkum da nedir biliyor musunuz ?

Dolar tekrar 6-6,5 ve 7 TL gördüğünde bu sefer 2. Zam dalgası olacak mı ? Yada ne olacak ?Bilen var mı?

Bir dakikalığına gevşeyelim. Sevgililer Gününüz Kutlu Olsun..

Sevgiyle Kalın,

Cevat Kabataş

14.02.2019