18 Ocak 2019 tarihinde TBMM kabul edilen ve 30 Ocak 2019 tarihinde Cumhurbaşkanı onayı ile resmi gazetede yayınlanan 7163 nolu yasa ile özellikle film yapımcıları tüm muradlarına erdiler. Hatırlarsanız sinema biletlerine yapılan mısır promosyonu ile patlak veren kriz bazı Türk filmlerinin vizyona girmesini ertelemişti. Günün sonunda sinema yapımcıları kendileri adına büyük zafer kazandılar,tüm istekleri karşılandı.
TÜİK 2017 verilerine göre ülkemizde 2692 adet sinema salonu bulunuyor. Koltuk sayısı ise 328.845 ulaşmış durumda.Pazarın toplam büyüklüğü ise cirosal olarak 68.482.000 TL. Bu cironun %55’ini yerli yapımlar alıyor. 2005 yılında yerli yapımların oranı %37 .Son 10 yılda Türk sineması adeta harikalar yaratıyor. Güzel senaryolar, iyi oyuncu kadroları ve maliyetten kısmayan yapımcılar güzel işler çıkarıyorlar.Çıkan yasada aslında yerli yapımcıları korumak için çıktı.
İnanın son 10 yıldır sinemada hiç yabancı film izlediğimi hatırlamıyorum.Özellikle komedi ve aşk-komedi filmleri en çok izlenenler arasında..
Peki yeni yasada neler var ?
Vatandaşı ilgilendiren kısımlarına göz attığımızda ;
-Sinema salonu işletmecileri, filmin yapımcısı ve varsa dağıtımcısı ile yapılacak sözleşme ile belirlenecek indirimli bilet fiyatlandırmaları hariç olmak üzere sinema biletini içeren abonelik, promosyon, kampanya ve toplu satış faaliyetleri gerçekleştiremez.
-Sinema salon işletmecileri, sinema filmi bileti ile birlikte başka bir ürünün satışını aynı anda yapamaz.
-Sinema filmi öncesinde gösterilen reklamların süresi en fazla on dakikadır. Fragman gösterim süresi en az üç, en fazla beş dakikadır. Kamu spotları ve sosyal sorumluluk projelerine ilişkin gösterimler belirtilen sürelere dahil edilmez. Sinema filmi gösterim arası on beş dakikayı aşamaz.
Bugün özellikle büyükşehirlerde sinema ücretleri ortalama 25 -27 TL ve üstü fiyatlarda.Bu yasadan önce vatandaş internetten bu fiyatların %40-50 hatta daha fazla iskonto oranıyla sinema biletini 10-11 TL fiyatlara alabiliyordu. Veya AVM’lerde fast food katındaki işletmeler ile marketler, kozmetik zincirler gibi işlermeler belli miktarda ürün alımına karşılık %50 uygun fiyatlı bilet satabiliyordu.
Ülkemizde 12 milyon asgari ücretli ( aileleriyle birlikte ) 48 milyon kitleyi gözünü aldığımızda bundan böyle sinema biletlerine hiçbir şekilde promosyon veya indirim yapılamayacak olması vatandaş açısından kayıptır ve bunun anlamı artık çocuklarını sinemaya götürmek imkanlarının tamamen ortadan kalkması demektir.
Elbette film endüstrisi ve yapımcılar yaptıkları işten para kazanmalılardır ancak devlet bir kez daha serbest piyasa ekonomisi kurallarına aykırı olarak aşırı regülasyon getirerek fazla müdahaleci davranmış, asıl haklarının genişletip, koruması gereken kitlelerin aleyhine bir iş yapmıştır.
Sinema salonları tek tek her birim film yapımcısıyla promosyon veya fiyat indirimi için görüşme yapıp,yapımcının keyfiyetine göre ne kadar olacağı belli olmayan bir promosyon ve indirim yapılacak. Bugün sinema salonları Türkiye’de özellikle uluslararası sermayeli büyük bir grubun elinde.Bu grup ölçek ekonomisi ile yapımcılardan büyük indirim ve promosyon alabilecekken tek salon işletmecilerinin özellikle İstanbul dışında olanların tamamı hiç alamayacak zira onlar yapımcılarla nasıl sürekli yüzyüze iletişim kuracaklar.Böyle profesyonel ekipleri dahi yok.Kurmak isteseler işletme maliyetleri izin vermeyecek.
%45 pay içinde yer alan Hollywood filmleri için ise durum daha da vahim.Bunları getiren şirketler nasıl ABD’deki yapımcılarla her film için promosyon ve indirim talep edecekler ?Etseler bile alabilecekler mi?
Belki de arka planda yerli yapımcıların hedefi Hollywood yani Amerikan yapımı filmlerin bu yasa ile mümkün olduğunca izlenmesine engel olmak ve kendi paylarını büyütmek.Şimdi vatandaş özellikle ekonomik bir savaş verdiğimiz bu dönemde sinemaya gittiğinde yerli bir yapım film yapımcısından da onay alarak fiyatı 14 TL indirdiğini aynı anda vizyona giren bir Hollywood yapımı Brad Pitt, Julia Roberts,Alpacino , Tom Hanks,Robert Deniro gibi müthiş dünya devi oyuncuların olduğu bir filmin fiyatı ise 25 TL olduğunda hangisi daha çok tercih edilecek elbette yerli yapım.. Diyebiliriz ki işte Mili ve Yerli film daha çok izlensin ama zaman global bir dünyanın yerel içine kapanan bir milleti mi olacağız ?Aynen Bollywood ( Hint yapımları gibi )
Oysa bu yasadan önce bu indirimi sinema salonu işletmecileri karşılıyordu ve kimseden de onay almıyorlardı. Zaten hızlı giden yaşam ve süreç içerisinde bu çok zor.
Bu yasada vatandaş için tek iyi haber film öncesi 30 dk ve üzerine çıkan reklam sürelerinin kısalmasıdır.
Promosyon yasağının hükümet ve TBMM tarafından acilen düzeltilmesi gerektiğine inanıyorum. Bu sefer de sinemalar boş kalacak kaybeden yine film endüstrisi ve yapımcılar olacaktır.
Benim kendi adıma promosyon ve fiyat indirimi yasağı kalkana kadar sinemaya gitmeme kararı aldım. Sizlere de tavsiye ediyorum, davet ediyorum.
En büyük güç biziz, geçen hafta marketler patlıcan ,biber satmadılar fiyatlar anında %50 düştü..
Yakında marketlerde hükümetten talepte bulunup,promosyon ve fiyat indirimi isterlerse hiç şaşırmayacağım..
Sevgiyle kalın,