10 Şubat 2021

Enflasyonla Topyekün Mücadele Eden Tek Yer ‘’Uludağ Kebapçısı’’

Enflasyonla Topyekün Mücadele Eden Tek Yer “Uludağ Kebapçısı” Bravo!

Kur şokları sonrası ülkemizde tüm şirketler, esnaflar, devlet kurumları ve her türlü müesseseler hatta maliyetinin %60 belki emek olan berberler bile %100 yakın zamlarla fırsat bu fırsat diyerek zamları patlattılar.

Aslına bakarsanız bordrolu çalışanlar hariç herkes bu durumda yani zam artışlarından çok memnun. Siz bırakın onların TV’lar ve gazetelere verdikleri demeçlere. Hepsi timsah gözyaşı… Düşük enflasyon ortamında yoğun rekabetle zam yapamayan herkes, bu kur atağını yani Rahip Branson olayını kendi lehine çevirmeyi çok iyi bildi ve düşen karlarını bu zamlarla maksimize etmeyi başardılar.

Elbette talepte bir miktar düşüş oldu ama hepimiz marketteki gıda, temizlik ve diğer alışverişten vazgeçmedik. Hayat devam ediyor, sosyal harcamalardan, eğlenceden kıstık ama gıda ve gıda dışı ürünleri almak zorunluluk. Bu durumda marketlerdeki ürünlerin ort. fiyat artışları %70-%110 arasında gerçekleşti.

Sonra da hükümetin önerisi ve talebiyle ‘’Enflasyonla Topyekün Mücadele‘’ sloganı altında hepimizi kandırmaya başladılar. Bu durumdan hükümette rahatsız.%100 zam yap, %10 enflasyonla indirim toplamda %90 zam. Şirketler hiç boş yere ağlayıp, işler kötü diyerek timsah gözyaşları dökmesin. Şu anda konut dışında fiyatı düşen ürün yok. Onlarda mecburen bunu yapıyorlar, ödemeleri var, stok fazlası var ve faizlerin yüksek olması sebebiyle talep yok, bu sebeple maliyetine hatta zararına satış yapıyorlar.

Otomotivciler ise (distribütör ve üretici firmalar) araç fiyatlarını doların 7-7.20 hatta 8 TL göre zamları yaptılar ancak dolar kuru 5.20 TL’ye gelmesine karşın zam yapılan hangi otomobil veya araç kriz öncesi fiyatlara geri geldi? Yanıt veriyorum HİÇBİRİ. Kasım ayında Nissan X-Trail modelinde 296.000 TL olan fiyatını kriz öncesi Temmuz fiyatlarına yani 192.000 TL’ye geri çekti. Araç yok sattı, marka neredeyse 1 yıllık satış rakamına 1 ayda ulaştılar tüm talebi de karşılayamadılar bile. Bugün o fiyat olsa ben almaya hazırım. Hatta beni de arayan arkadaşlarım aracı almak için yardım istediler, araya girmemi rica ettiler. Demek ki siz fiyatları olması gereken kurun geri gelmesiyle eski seviyeye getirirseniz talep patlaması yaşarsınız. Ancak aynı markada bile diğer modellerde devamı gelmedi.Şimdi 200.000 TL’lik araca 30-50 bin sıfır faizle bizi tavlamaya çalışıyorlar. Siz fiyatları indirin. Neden üretim merkezlerinden Türkiye’nin özel durumu sebebiyle özel bütçeler almıyorsunuz ?Neden zamları geri çektirmiyorsunuz ?

Enflasyonla Topyekün Mücadele eden Tek Yer ULUDAĞ KEBAPÇISI’dır. Kendilerini tebrik ediyorum. En son ailemle Ramazan ayında  Ataşehir şubesine gitmiştik. Geçen hafta kaybettiğim değerli Arkadaşım Alper Mülayım’ın cenazesi dönüşü bir arkadaşımla Bursa şubesinde yedik ve dün de yine ailece Ataşehir şubesindeydik. Fiyatlar kriz öncesi ile birebir aynı ve kalitede, gramajda ve en önemlisi hizmette hiçbir şey değişmemiş. İşte örnek kurum. Bu işletme %50 doğalgaz, elektrik zammından etkilenmedi mi? Kirası artmadı mı? Aldığı veya ürettiği etin ve diğer malzemelerin fiyatı artmadı mı? Elbette artmıştır ama işte yemek sektörü ve diğer tüm sektörlerde yalandan enflasyonla mücadele edenlere örnek olsun, ibret olsun. Bazıları da gramaj azaltarak mücadele verdiğini söyleyerek fiyat indirmiş oluyor. İndirim marketi BİM’de bile kriz öncesi 600gr paketli peynir 400gr inmiş, 300 kriz tavuk döneri 200gr inmiş. Üreticisine gramaj azaltarak fiyat artışını gölgelemeye çalışıyorlar.Tekrar Bravo ULUDAĞ KEBAPÇISI.

Sevgiyle Kalın,

Cevat Kabataş

10/02/2021