10 Mayıs 2019

Sıfır Mı Almak Daha Karlı Yoksa İkinci El Mi?

Yapılan araştırmalara göre Türkiye’de araç değiştirme süresi ort. 8 yıl.

Ülkemizde 80-90’lı yıllarda sıfır araç aldığınızda aracınız ertesi gün bile değer kazanırdı. Asla zarar etmezdiniz. Ancak son yıllarda sıfır araç aldığınız gün yani plaka takıldığı anda aracınızın değeri min.%15-18 bazı marka modellerde %20-25’lere kadar değer kaybı yaşıyorsunuz.

Peki bu kaybı neden yaşıyoruz ?Acaba bu kaybın farkında mıyız ?

Bir örnekle açıklayayım.100.000 TL anahtar teslimi aldığınız herhangi bir marka ,model araç ertesi gün 100.000 x0,85 =85.000 TL max. Fiyatla satabilirsiniz. Bu fiyatta sizin kendinizin direkt satacağınız fiyattır.Eğer bu aracı bir galeri vasıtasıyla satmak isterseniz bu durumda aracınız için max. 80.000 TL muhtemelen de 77-78.000 TL karşılığında satabilirsiniz.

Peki sizin amacınız elinizdeki artık km fazla olmuş,sürekli arıza çıkaran ve aile bireylerinizin de komşulara bakarak yaptığı baskılara dayanamadınız ve değiştirmeye karar verdiniz.

Bu durumda ve bugünkü koşullarda kesinlikle SIFIR araç almayın.

Ancak yetkili bayi size liste fiyatı üzerinden %15 iskonto yani indirim yaparsa alın.Ancak burada dikkat etmeniz gereken bayilerde bu kadar iskonto yapacak marj yok eğer bayi size bunu yapabiliyorsa arkasında birşeyler aramanız gerekir.Aynen marketlerde tarihi yakın ürünlere yapılan %50 iskontolar gibi dikkatli olmak gerekir. Ne demek istedim ;

  • Alacağınız o model piyasada tutulmamıştır, eldekileri satmak için bütçe harcıyorlardır
  • Alacağınız model yenileniyordur ve tamamen kasa ve tüm özellikleri değişiyordur ,bu sebeple değil %15 %30 dahi iskonto alabilirsiniz. Örneğin lux segmentte olan bir markanın bir kasası önümüzdeki 3-4 ay içinde tamamen yenileniyor. Bu model için bayileri %24-26 arasında iskonto veriyor.Size ilk etapta cazip gelebilir ancak model değişikliği olacağı için artık alacağınız aracın 2. El değeri de extra değer kaybedecektir.
  • Veya alacağınız model makyajlanıyordur. Siz makyajsız olanı almaya kalktığınızda da yüksek iskonto olabilirsiniz.

Birçok ekonomist otomobile tüketim malı gözüyle bakıyor ancak buna bir ekonomist olarak katılmıyorum. Bu tüketim malının bir değeri vardır ve bu değerin nereye evrileceği sizin elinizdedir.

Velhasıl amaç yeni marka ve model araca binmek ise ve ekonomik olarak kayıp yaşamak istemiyorsanız işte size formülü :

Otomotiv endüstrisi bu yazıdan ve bu gerçeklerin bilinmesinden hiç hoşlanmayacak.Tepki göstereceklerdir. Zaten mevcut ekonomik koşullar sebebiyle 2019 yılına çok kötü başladılar.Ocak ayı satışları geçen yıl aynı aya göre %59 daraldı.

Ancak endüstrilerin kendi çıkarları adına söylemek istemediği doğruları, gerçekleri biz buradaki sayfalarımızdan korkmadan, cesurca Allah adına doğruları ve en önemlisi vatandaş, halk ve Hak için gerçekleri dile getireceğiz.

Otomotiv endüstrisine şu soruyu yanıtlasın?

Vatandaşa sattığınız sıfır araç ertesi gün 1km’de iken neden %15-20 değer kaybediyor ?

Ben yanıtını çok iyi biliyorum. Ancak onlar artık vatandaşa itiraf etmeli ve konuda strateji değiştirmeliler.

Kesinlikle 2. El otomobil alın. Özellikle 3.000-5.000-10.000-15.000 km kadar daha ilk bakımı gelmemiş 2. El her marka ve modelde istediğiniz kadar mevcut.

  1. el araç aldığınız fiyat yine ertesi gün satabileceğiniz fiyattır. Örnek 80.000 TL aldığınız bir 2. El aracı ertesi gün bu fiyattan satışa koyduğunuzda kesinlikle satabilirsiniz.

Ancak 2. El araç nereden güvenli ve sorunsuz alınabilir ?Bunu bir sonraki yazımda aktaracağım. Aksi halde ekonomik araç alayım derken uykusuz geceler ve stresli günler yaşayabilirsiniz. Bu iş kabusa dönüşebilir.Türkiye’de bu konuda çok iyi kurumlar,şirketler var. İsimleri tek tek size bildireceğim. Yarını bekleyin..