27 Mart 2019

GSM Operatörleri Tüketicinin Korunması Hakkında 6502 Sayılı Kanundan Muaf Mı?

Değerli Dostlar, ülkemizde cep telefonu hizmete başlayalı tam 25 sene oldu.1994 yılında hepimiz heyecanla cep tel alarak ALO demeye başladık. İşte hepimizin ESARETİ hem şirketlere karşı hem de bizi arayanlara karşı o zaman başladı. Bizler artık Modern Köleler olduk. Özgürlük alanımız kalmadı. Bugün GSM Abone sayısı 81 milyon oldu.11,5 milyon da sabit hat abonesi.

Bu konuda hizmet veren Turkcell, Vodafone ve Türk Telekom var. Bu şirketler 25 yıl içinde hepsinin sahipleri ve ortaklık yapıları değişti.

GSM operatörleri ,Türkiye’deki en karlı şirketler arasında. Nasıl olmasın?

Bu piyasada istedikleri gibi At Oynatıyorlar..

Hepimizin bildiği üzere ‘’Tüketicinin Korunması ‘’ Hakkında 6502 sayılı kanun var. Ancak 81 milyon abonenin yaşadığı olumsuzluklar ve sorunlarına çare bulamaması akıllara GSM operatörleri KİME güveniyor sorusunu getiriyor.

Acaba Kanunda olmamasına rağmen bu şirketler ‘’Tüketicinin Korunması ‘’ Hakkında 6502 sayılı kanundan MUAF mı ?

Yazılı olarak değil ama yaşanılan fiili durum hiç de öyle gözükmüyor.

Bu şirketlerle yapılan sözleşmeler ABONELİK SÖZLEŞMESİ kısmına giriyor.

Kanun aynen şöyle ;

Abonelik sözleşmeleri

MADDE 52-

(1) Abonelik sözleşmesi, tüketicinin, belirli bir mal veya hizmeti sürekli veya düzenli aralıklarla edinmesini sağlayan sözleşmelerdir.

(2) Yazılı veya mesafeli olarak kurulan bu sözleşmelerin bir nüshasının kâğıt üzerinde veya kalıcı veri saklayıcısı ile tüketiciye verilmesi zorunludur.

(3) Belirli süreli abonelik sözleşmelerine sözleşmenin belirlenen süre kadar uzayacağına ilişkin hükümler konulamaz; ancak abonelik sözleşmesinin kurulmasından sonra, sözleşmenin sona ereceği tarihe kadar tüketicinin talepte bulunması veya onay vermesi hâlinde abonelik sözleşmesi uzatılabilir.

(4) Tüketici, belirsiz süreli veya süresi bir yıldan daha uzun olan belirli süreli abonelik sözleşmesini herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin istediği zaman feshetme hakkına sahiptir. Süresi bir yıldan az olan belirli süreli abonelik sözleşmesinde satıcı veya sağlayıcı tarafından sözleşme koşullarında değişiklik yapılması hâlinde de tüketici sözleşmeyi feshedebilir. Fesih bildiriminin kâğıt üzerinde veya kalıcı veri saklayıcısı ile satıcı veya sağlayıcıya yöneltilmiş olması yeterlidir. Satıcı veya sağlayıcı, abonelik sözleşmesinin feshi için sözleşmenin tesis edilmesini sağlayan yöntemden daha ağır koşullar içeren bir yöntem belirleyemez.

(5) Tüketici, on dört gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin sözleşmeden cayma hakkına sahiptir. Cayma hakkının kullanıldığına dair bildirimin bu süre içinde satıcı veya sağlayıcıya yöneltilmiş olması yeterlidir. Cayma süresi içinde satıcı veya sağlayıcı sözleşmeye konu mal veya hizmet karşılığında tüketiciden herhangi bir isim altında ödeme yapmasını veya tüketiciyi borç altına sokan herhangi bir belge vermesini isteyemez. Satıcı veya sağlayıcı, cayma hakkı konusunda tüketicinin bilgilendirildiğini ispat etmekle yükümlüdür. Tüketici, cayma süresi içinde malın mutat kullanımı sebebiyle meydana gelen değişiklik ve bozulmalardan sorumlu değildir

Tüketici sözleşmelerindeki haksız şartlar :

(2) Tüketiciyle akdedilen sözleşmelerde yer alan haksız şartlar kesin olarak hükümsüzdür. Sözleşmenin haksız şartlar dışındaki hükümleri geçerliliğini korur. Bu durumda sözleşmeyi düzenleyen, kesin olarak hükümsüz sayılan şartlar olmasaydı diğer hükümlerle sözleşmeyi yapmayacak olduğunu ileri süremez.

(3) Bir sözleşme şartı önceden hazırlanmış ve standart sözleşmede yer alması nedeniyle tüketici içeriğine etki edememişse, o sözleşme şartının tüketiciyle müzakere edilmediği kabul edilir. Sözleşmeyi düzenleyen, bir standart şartın münferiden müzakere edildiğini iddia ediyorsa bunu ispatla yükümlüdür. Sözleşmenin bütün olarak değerlendirilmesinden standart sözleşme olduğu sonucuna varılırsa, bu sözleşmedeki bir şartın belirli unsurlarının veya münferit bir hükmünün müzakere edilmiş olması, sözleşmenin kalan kısmına bu maddenin uygulanmasını engellemez.

Tüketicileri koruyan bu yasal durum söz konusu iken neden bu şirketler bu yasaları takmazlar ?

En son kendi yaşadığım örneği aktarmak istiyorum.Mart ayı içinde çocuğuma Turkcell’den faturalı bir hat aldım. Ancak aradan 10 gün bile geçmeden hatta şimdilik ihtiyacımız olmadığına karar vererek ,iptal etmek istedim.

Fakat iptal etmek istediğimde tam olarak aşağıda görebileceğiniz üzere ;

  • 1 kere bile ALO demediğimiz
  • 1 SMS atmadığımız
  • SİM Kartı tel dahi takmadığımız
  • Hiç internetini bile kullanmadığımız hat için 110,72 TL bedel anında fatura edildi.Ayrıca aldığım paketle ilgili de gün hesabına göre bir fatura daha gelecekmiş..

Derdimi hattı aldığım bayiye anlatamadım, call center’larını aradım, kanun maddelerini ve haklarımı bildirdim ancak yine çözüm alamadım. Sadece sinirleriniz bozuluyor. Tek yanıt ‘’Bizde uygulama böyle,bir şey yapamayız.’’

  • Tüketici olarak kararımızdan dönme hakkımız yok.
  • Karar değiştirme hakkımız yok
  • Hata yapma şansımız yok
  • Derdimizi anlatma imkanı yok yok yok.
  • İmzayı attığınız anda işiniz bitmiştir.

Yine bundan 3 yıl önce de evime fiber internet bağlatmak için Türk Telekom’un kapısını çaldım. Sözleşmeyi yaptık, imzayı attık. Servis ekibi evime modemle geldiler dediler ki ‘’ Sizin sitenize ve evinize bu hizmeti veremiyoruz,alt yapı desteklemiyor ‘’ve modemi de bırakıp gittiler. Peki dedik ve sözleşmeyi bu gerekçe ile iptal etmek istediğimde tam 250 TL bedel çıkardılar. O dönemde Türk Telekom’da direktör olarak çalışan arkadaşımı devreye sokarak ve defalarca tel ve yazışma ile sanırım 2 ay sonra ancak bedel ödemeden iptal edebildim.

Ya çalışan Direktör arkadaşı olmayan milyonların hakkını kim koruyacak ?

Bizde hikaye çok. Yine sene 2014 Eylül. Eşime Vodafone’dan 24 ay sözleşmeli cep tel aldık. İnanın sözleşmeye imzayı atar atmaz , 1 dk geçmedi bile eşime SMS geldi. Bu ay ki fatura tutarınız 220 TL. Oysa eşim 30 TL’lik bir paket kullanıyordu ve çok iyi takip ettiğinden asla ve asla kota aşımı yapmaz.35 TL bile gelmedi,gelmez. Neden güya Vodafone ait cep tel indirimli aldık ya YALAN hemen arkadan faturayı geçirdiler saniyesinde. Sonra o tel 2 kez bozuldu.Müşteri ilişkileri vs berbat.Sonuç parayı SS kuralı ile ödedik.

Göreceğiniz üzere 3 farklı hikaye ve 3 farklı GSM operatörü ama dertler aynı. Ben zannetmiyorum ki bugüne kadar sorun yaşamamış olan olsun.

Sonra en son Turkcell’le yaşadığım bu olumsuz müşteri deneyimimi sosyal medya da ( LinkedIn) dile getirdim gördüm ki benim yaşadıklarıma benzer çok fazla olumsuz deneyim var. Bende bu yazıyı kaleme alma gereği duydum.

Ben vatandaş olarak haklarımı çok iyi bilmeme rağmen alamıyorsam bu konulara vakıf olmayan vatandaş ne yapsın. Hatta aracımda bir dönem Tüketici Kanunun çıktısını bagajda taşır,sorun yaşadığımda getirir, ilgililere gösterirdim.

 

  • Ulaştırma ve Haberleşme Bakanlığı bu şirketlere ayrıcalık mı yapıyor?
  • Bu şirketleri neden denetlemiyor ?
  • Bilgi İletişim Kurumu uyuyor mu ?

 

İBB metro hizmetleri için Gizli Müşteri ile denetim yapıyor.Ciroları milyar dolar olan bu şirketleri neden kimse Zapt’ı Rapt altına almıyor ?

 

  • Neden koruyorlar ?

 

Sn. Ulaştırma ve Haberleşme Bakanı Turhan ,

 

Hakkımızı aramak için hepimiz Tüketici Hakem Heyetlerine gidip 1 yıl çözüm için beklememiz mi gerekiyor ?

 

Sizin Bakanlık Bürokrat ve Memurlarınız nerede ?

 

Bu konuyla ilgili KRT TV’de Güne Bakış programında Sn. Selçuk Geçer’in konuğu olarak inşallah 01 Nisan ptesi hemen seçim ertesi saat 11.10-12.00 arasında Canlı yayında bu konuyu ve SİNİRSİZ İNTERNET konusunu etraflıca konuşacağız.

Sonra uzmanlar TV’lere çıkıp bu ülkede ANTİDEPRESSAN kullanımı çok arttı. Nasıl artmasın, hergün her yerde sıkıntı, sorun, dert..

 

Sevgiyle Kalın,

 

Cevat Kabataş

27/03/2019