20 Mart 2019

Aileler, Çocuklarının Neden Beyaz Yakalı Olmasını istiyor?

Aileler, çocuklarının neden beyaz yakalı olmasını istiyor?

Sevgili Dostlar, ülkemizin bir gerçeği var ki özellikle ara elaman dediğimiz noktada şirketler, fabrikalar, tesisler, sanayi ve inşaatlar vs nitelikli, yani belli konuda uzmanlaşmış, orta öğrenim görmüş konusunun uzmanı ,tecrübeli personel bulmakta ciddi anlamda zorlanıyorlar.

Sanırım bu tespitime, yaşadığım deneyimlere ve gözlemlerime HAYIR diyecek kimse yoktur. Zaten bu tespitimi de bugüne kadar yapmayan kalmadı ama çözüm hiç üretilemedi.

 

Beyaz Yakalı kimdir ?

Mavi Yakalı kimdir ?

Beyaz Yakalı, dediğimiz kesim  minimum 4 yıllık üniversite mezunu ,master belki doktora yapmış kişilerin, şirketlerin muhasebe, finans, müşteri ilişkileri, satış, pazarlama, tedarik zinciri, insan kaynakları ,kurumsal iletişim, ticari pazarlama ,ihracat ,ithalat, üretimin yönetim ,sevk ve idaresi bölümlerini yapan kesimdir diye nitelendirebiliriz.

Mavi Yakalı ise inşaatlarda çalışan boyacı, sıvacı, fayansçı, elektrikçi, demirci, arabaları tamir eden tamirci, fabrikalarda makine başında üretim yapan, sevkiyatı yükleyen, forklift kullanan, ofisleri ve tuvaleti temizleyen, güvenlikçi, kasiyer, reyon sorumlusu, depocu, berber, kasap, (Esnaf demiyorum) şoför, muavin, bahçıvan, vb. işleri yapan kesimdir.

Peki Aileler Çocuklarını Neden Beyaz Yakalı olmalarını İstiyor ?

Yada neden Mavi Yakalı olmalarını istemiyor ?

Neden mi ?

  • Sevdiği kızı bile isterken kayınpeder adayına mesleğini ve gelirini sıkıla sıkıla söyleyeceği hatta belki de alamayacağı ve kaçırmak zorunda olacağı için,
  • Hayatında hiçbir zaman BMW, Mercedes, Audi gibi lüks araçlara binemeyeceği ve sahip olmayı hayal bile edemeyeceği için,
  • Ayda 2000 TL asgari ücreti bile alabilmesi büyük olay olduğu için
  • 2000 TL maaş ile muhtemelen kendi evinin sahibi olamayacağı için belki emeklilikte
  • Hayatında Beyaz Yakalıların oturduğu Fiyatları şu anda min.1.500.000 TL’den başlayan sonu olmayan sitelerdeki lüks yaşama kavuşma imkanları sıfır olacağı için,
  • Çocuklarını havuzlu, oyun parklı, güvenlikli, futbol, basketbol, voleybol, tenis oynayabilecekleri tesisler, bisiklet kullanabilecekleri alanlar, yoga, fitness yapabilecekleri bir ortam sağlayamayacakları için,
  • Çocuklarını hiçbir zaman kolejlerde okutamayacağı için
  • Beyaz Yakalı şirketin verdiği araçla, benzinle, köprü ve otoyol parası ile sabah ve akşam kurula kurula, keyifli şekilde Cem Ceminay’ın şakalarını ve esprilerini dinleyerek işine istediği saatte gidip, gelebileceği halde bizim mavi yakalı min. 3-4 vesait değiştirerek, yol parasını cebinden ödeyerek şehrin varoşlarından ,ayakta ,itiş kakış zor şartlarda işe gidip, gelebileceği için
  • Yılda bir kere bile 5 yıldızlı bir otele (bu seneki fiyatlar min. 12.000-15.000 TL) vererek ailece tatil yapamayacağı için. Oysa Beyaz Yakalı 23 Nisan, 19 Mayıs, 29 Ekim, 1 Mayıs, 30 Ağustos, 1 Ocak hiçbir fırsatı kaçırmayarak atla Çeşme, Bodrum, Marmaris, Yurtdışı.
  • Yurtdışına sadece ömrü hayatında muhtemelen o da emekli olduktan sonra 1300-1500 dolar para biriktirip Umre veya Hac için gideceğinden. Açık söyleyim Allah kabul etsin bende geçen yıl 12 gün Umreye gittim. İnanın gelenler çoğunlukla mavi yakalı, emekli ve dükkanına kampanya ile belli miktarda alım yapan esnaflar geliyor. Beyaz yakalı yok denecek kadar az maalesef. Ama tatilleri hiç ihmal etmezler. Sanırım onlar kendilerini ölümsüz olarak düşünüyorlar. Rabbim onlara da İslamiyeti tam manasıyla yaşamaları için hidayet nasip etsin.
  • 20 yıllık mavi yakalı, süper iyi bir kalfa, usta bile olsan yeni mezun Makine ve Endüstri Mühendisi senin Amiri olacağı ve karşısında El pençe duracağı için,
  • İşinde ne kadar deneyimli, tecrübeli ve iyi yapsa bile hiçbir zaman Üretim Şefi, Müdürü, Fabrika Müdürü, Genel Müdür, Operasyon Müdür, Direktörü vs olamayacağı için,
  • Emekli olduğunda mevcut durumda asgari ücretliye bağlanan maaş net 1.200 TL oysa beyaz yakalıya ort. 5.000-5.500 TL maaş alacağı için. Gerçi burada Beyaz Yakalıya devlet haksızlık yapıyor. Beyaz Yakalılar asgari ücretlinin 6,5 katı kadar sigorta primi ödedikleri halde en yüksek rakam max. 5.500 TL maaş alabiliyor. Oysa 8000 TL olması gerekiyor. Aynı haksızlık işsizlik ödeneğinde de yapılıyor. Asgari ücretli 1000 TL alırken Beyaz Yakalı 1600 TL (2018 sonu rakamları ile) alabiliyor. Oysa 6000-6500 TL olması gerekiyor. Adalet açısından eğer varsa ki bu ülkede pek bulunmadı.
  • Kendi Amiri, Şefi, Müdürü, Genel Müdürü ile aynı işyerinde öğlen yemekte bile aynı masada oturamayacağı için,
  • Kendi Amiri, Şefi, Müdürü, Genel Müdürü ile iş dışında ailece görüşme, birlikte yemeğe çıkma, hafta sonu aktivitesi, eğlenmeye gitme imkanı olamayacağı için,

Mavi Yakalının eşi, Beyaz Yakalının evini temizleyeceği, çocuğuna bakacağı ama o kendi evine bayramda bile olsa temizlik için kimseye para veremeyeceği için.

Bu saydıklarımı biraz daha kafa yorarsam daha da artabilir. Benim de 2 erkek çocuğum var.Bu soruların yanıtını pozitif yönde veren bir devlet ve ülke olsa Türkiye bende onları ara elaman olması için Teknik Liseye, Endüstri Meslek lisesine gitmelerini teşvik eder. illa da üniversite okumalarının önemli olmayacağını aktararak hayata 18 yaşında bir fabrikada makine başında başlamasını veya şoför olmasını veyahut boyacı olmasını isterdim ki benim çocuklar çok iyi boya yapıyorlar.

Maalesef bu saydıklarım özellikle bizim ülkemiz için geçerli. Avrupa ve ABD gibi gelişmiş ülkelerde gelir dağılımı daha adil olduğundan farklar bu denli çok yüksek değil.

Diğer taraftan Türk insanında inanılmaz kompleks davranışlar olduğudan Avrupalı işçi Genel Müdürü ile aynı bara gidip, eğlenebiliyor, aynı marka araca biniyor, çocukları aynı okula gidiyor hiç de sorun olmuyor.

Bizde maazallah bir işçi Mercedes C 180 binse ve onunla işe gidip, gelse herkes onu konuşur. Nasıl olurda binebilir, acaba aileden miras mı kaldı, eşi mi zengin vs  dedikodular alır başını gider. Olan yine mavi yakalıya olur. Zam istediğinde bindiği BMW artık onun referansıdır. Bundan böyle diğer arkadaşı %20 alırsa ona %10-12 yeter denir..

Hiç unutmuyorum Ankara’da 1999 yılında kısa dönem askerliğimi çavuş olarak yaparken uzun dönem olarak askere gelmiş, lise mezunu Ender diye Kırklareli Kıyıköy’den bir çavuş vardı. Birgün öğle içtimasında bir uzun dönem asker yeni subay botu bulmuş ve giymişti. Onu gören Ender Çavuş, bölüğün ortasında aynen herkesin duyabileceği şekilde ‘’ULAN KOSKOCA ÇAVUŞUN ESKİ BOT GİYERKEN SEN NASIL YENİ HEM DE SUBAY BOTUNU GİYİYORSUN, UTANMIYOR MUSUN? ‘’ diye ciddi ciddi bağırmıştı.

İşte Aileler çocuklarının ARA ELEMAN değil de ANA ELEMAN olmasını haklı olarak istiyorlar.

Yalnız şunu ifade edeyim Mavi Yakalılara en çok ilgi AKP iktidarında oldu. Beyaz Yakalıları dinlemiyor, görmüyorlar, taleplerine kulak tıkar bile..

Mesela ,Beyaz Yakalının sitesi içindeki bir alan müteahh-it tarafından İski’nin arazisine işbirliği içinde yapılmış ve itiraz için 5 yıllık zamanaşımı da dolmuşsa gelir Büyükşehir ekipleri gelir 30 dk’da o alandaki her yeri yerle bir ederler ama aynı hatta evlerin yıkılması gerekirken (çünkü kanal boyudur ,yönetmelik ve yasalarda emreder ) ama mavi yakalıların evlerine kimse dokunmaz, o da dokundurtmaz.

AKP’li partililer, seçim zamanlarında bile Beyaz Yakalıların evlerine, sitelerine ziyaret yapmazlar. Çağırsanız da  gelmezler. Muhtar bile gelmez. Çünkü oy deposu arka taraftır. Gerçi siyasete girmiş oldum ama bunu da belirtmeden geçemeyeceğim.

O sebeple de Beyaz Yakalıların çoğunluğu oy vermez AKP’ye ve karşıdır. Çünkü onları dinleyen, anlamaya çalışan, sorunlarına çözüm üreten bir iktidar ortada yoktur.

Son söz, bir milletin değişimi, dönüşümü ve bazı komplekslerden arınması belki yüzyıllar alabilir dolayısıyla bizim ara elaman sorunun da  bu yüzyılda çözüleceğine inancım yok.

Sevgiyle Kalın,

Cevat Kabataş

20/03/2019