15 Mart 2019

Sağlık Hijyen ve Konfor İçin Damacana Su İçmeyin

Değerli dostlar, su sektörüne ilk olarak 2004 yılının ocak ayında Nestle Waters’da adım attım. Nestle Waters bugün aynı zamanda Erikli markasının da sahibi.

Sektörde ilk görevim İstanbul Damacana Satış Müdürü pozisyonuydu.Şirketin damacana satışlarının %65’i benim sorumlu olduğum bölgedeydi ve toplam 70 bayim vardı.

İşte o zamandan bu yana ve halen evime damacana suyu kesinlikle sokmuyorum. Anne ve babama da aldırmıyorum.

Sebebini merak ediyorsunuz mutlaka ..

Damacana satış müdürü iken İstanbul’da  2 dağıtım depomuz vardı.Alibeyköy ve Maltepe’de. Görevim ve işim gereği her sabah depoları ziyaret eder,dağıtım operasyonlarını kontrol ederdim.

Aynı zamanda bayilere dolu giden damacanalar, boş olarak tekrar dolum için fabrikaya yine aynı depolar üzerinden giderdi.

Maalesef biz şirket olarak sürekli yeni damacana almak durumunda kalıyorduk,zira işte tam da bu yazımın ana konusu olan bayilerden gelen birçok damacananın tekrar doluma girememesiydi..

Neden tekrar doluma giremiyordu ?

İnanın gelen boş damacanaların içinde ayran,içki,şarap,toz meyve suyu,tang,sigara izmaritleri,çeşitli sakızlar,idrar,insan ve hayvan dışkısı,hayatımda ilk defa gördüğüm canlılar ve aklıma gelmeyen türlü türlü pislikleri bizzat defalarca gördüm.

Şimdi büyük markalar temizlik ve hijyen konusunda bu hassasiyeti göstererek,yukarıda saydığım tarzda damacanalara tekrar dolum yapmıyorlar ancak ülkemizde 300 markanın faaliyet gösterdiğini düşünürseniz ve kaliteli,hijyen dolum yapan marka sayısı 1 elimizin parmaklarını maalesef geçmiyor.

Hatta İstanbul civarında çeşit çeşit satılan markalar var. Satan bayilerine tarifeleri şöyle ;

  • Damacana Yıkamasız fiyat
  • Damacana Soğuk Yıkamalı fiyat
  • Damacana Sıcak ve deterjanlı yıkama fiyat

Yani anlayacağınız bu markalardaki damacanalar yıkanmıyor bile.. Bizim Şark Kurnazı damacana satıcıları elbette ve şüphesiz en ucuz olan yıkamasız fiyatlı olanı tercih ediyor..

O halde ben buradan diyorum ki Hijyeni  ve sağlığını düşünen asla damacana su içmez,içmemeli.

Bu yazımın konusu değil ama yine sadece Elmacık Su dışında 300 marka BPA ( Bisfonel A ) kimyasal maddeli damacanalar kullanıyor. Bunları iyi bilinen markalarda kullanıyor.

BPA maddesinin insan sağlığı üzerindeki zararlarını başka bir yazımda aktaracağım.

Peki ne yapacak ?

Elbette bunun yerine 1,5 lt PET Su kullananabilir. Bakın 5 litre dahi demiyorum,

Neden 1,5 litre ?

  • Çünkü buzdolabına her zaman rahatlıkla çok sayıda konabilir.5 lt koyamazsınız,illa da sürahi kullanmanız gerekiyor.
  • Yine masanıza aynen restaurantlarda olduğu gibi koyup, bardağınıza rahat servis yapabilirsiniz.
  • Yatak odanızda sabah aç karnına hemen içmek ve gece yatarken yine içmek için yatağınızın baş ucunda bulunabilir.
  • Çocuklarınız ve otomobiliniz içinde elbette 0,5 litre sipariş vermeyi unutmayın.

 

Ancak bu suyu marketten taşımakla olmaz. Yani taşıma su ile değirmen dönmez.

Peki nasıl tedarik edeceksiniz ?

Elbette size damacana su getiren bayiniz aynı zamanda isterseniz pet su da getirebilir.

Ancak şunu da belirtmem gerekir. Damacana su hem şirketler hem de bayiler için daha karlı olduğu için burada size yok, fabrikadan gelmiyor vs türlü türlü yalanlarla damacana vermeye devam etmek isteyebilirler.

Bu olmadı Migros, Carrefoursa gibi marketlerin sanal marketlerinden yine sipariş edebilirsiniz.Onlar kapınıza kadar getiriyor.

Sağolsun benim Çekmeköy’deki 7 yıllık Elmacık Su bayim Enver Könez’de akıllı cep telefonumdan siparişlerimiz girer girmez ,hemen kolilerle kapımın önüne kadar getiriyor. Hatta kendisi o kadar naif ki rahatsızlık vermemek için kapımızın önüne bırakır ve gider. Sonra biz müsait olduğumuzda içeri alırız..

Tekrar ediyorum siz siz olun Hijyeni ,sağlığını ve konforunu düşünen Asla Damacana Su Kullanmayın.Beni yakından tanıyanlar,evime gelen herkes bilir ki tam 15 yıldır DAMACANA SU evime girmez ve tüm yakınlarıma ve dostlarıma sürekli bunu söylerim..

İçinizde bazıları ben cam damacana kullanıyorum o sağlıklı değil mi ?

Veya onu kullanmaya devam edeyim mi diye aklından geçirmiş olanlara da aynı şekilde plastik damacanının başına gelenler cam damacananın da başına gelir/geliyor.

Haa bir de sorun bakalım cam damacana kaç santigrat derecede yıkanıyor ?Orada da sıkıntı var, haberiniz olsun.

Şimdi bu yazıyla yine bir endüstrinin kovanına çomak soktuk. Onların en karlı satış alanına girdik ve almayın diyoruz. Bana çok kızıyorlar muhtemelen ama benim için önemli olan Vatandaş..Gerisi boş..

Sevgiyle kalın,

Cevat Kabataş

15/03/2019